© Amarant
RONDLEIDING DE PLANTENTUIN VAN MEISE - ACHTER DE SCHERMEN
MEISE • De oorspronkelijke Plantentuin Meise werd tijdens de Franse revolutie opgericht en bevond zich toen op de Hofberg in Brussel. In 1829 verhuisde de tuin naar de Kruidtuin om uiteindelijk in 1927 op zijn huidige locatie in Meise terecht te komen. Met zijn 92 hectaren domein en ongeveer 18.000 verschillende soorten planten behoort de Plantentuin Meise tot een van de grootste plantentuinen ter wereld. De planten uit gematigde streken vind je in de tuinen en arboreta in openlucht terug. Deze levende verzamelingen worden gecomplementeerd door een gigantisch herbarium, een uitgebreide botanische bibliotheek en een laboratorium met ‘state of the art’ technologische instrumenten. Een groot deel van de Plantentuin wordt als natuurlijke biotoop beheerd. Hier groeien inheemse orchideeën, lopen reeën en vossen rond en kabbelt het water van enkele bronbeekjes.

Lutgart Vanlerberghe neemt je mee doorheen het domein en heeft daarbij bijzondere aandacht voor de tuin met Geneeskrachtige Planten waar meer dan 300 soorten worden gekweekt. Na een vrije lunch op het domein ontdek je de plantentuin achter de schermen. Je ontdekt er met een plaatselijke gids welke planten er door de wetenschappers van de Plantentuin worden onderzocht, hoe een herbarium eruit ziet en wat een genenbank is.
Na deze twee rondleidingen heeft u nog ruimschoots de tijd om zelf op ontdekking te gaan.


De lunch is vrij. U kan kiezen om uw picnic mee te brengen en te nuttigen op het Pachthof, of een snack of lichte maaltijd te nemen van de dagkaart in de Oranjerie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Plantentuin
Nieuwelaan 38
1860 Meise
breng me hierheen